Posts

Showing posts from November, 2017

The Flycatcher

Image
The Grey-headed Canary-flycatcher is a popular small flycatcher in Manas. It is observed all across the Manas landscape. They are the common bird who mixed with other flycatchers to forage. The grey-headed canary flycatcher is sometimes known as a grey-headed flycatcher ( Culicicapa ceylonensis ).  It is about 12-13 cm long with a squarish grey head, canary yellow belly. They forage very actively and perches in a very upright posture. The sexes are indistinguishable in plumage. They have a flat bill Across their range, populations differ in the shades of the clours and vary slightly in dimensions and several of these species have been designated as subspecies. They are very active and noisy throughout the foraging at all levels of the forest. A pair may forage together and they will often join mixed-species foraging flocks. The nest, built by the female alone. According to IUCN, they are Least Concern Category of Species.

Collard falconet

Image
This is a small and beautiful 'Indian hwak ' found in the entire southeast Asia: Himalayan foothills of north India (northern Uttar Pradesh northwest to Kumaun, and Sikkim, Bengal, mainly northern Assam) and of Nepal and Bhutan, and from Burma (central and east, south to Tenasserim), Thailand (northwest and west, but not peninsular, also in strip east of central plains), Laos (central and south), Cambodia (especially north), and Vietnam. This is a small bird of prey in the Falconidae family. They have shirk like in shape, mainly pied and having bold white supercilia and collar, with the relatively heavy double toothed bill. It has shortish wing, a medium length tail, strong half feathered large and powerful feet. It perches on top or edges of tree or bush and often the dead tree. Sometimes it was observed to present in cultivable lands with sparsely distributed tall or dead trees. Habitat shrinkage may decrease its population in Manas Landscape but globally it is declared ...